تقاطع: به دنبال انتشار اخباری مبنی بر عفونت چشم و نابینایی شماری از بیمارانی که برای درمان آب مروارید در بیمارستانی در ساری مورد عمل جراحی قرار گرفته بودند، “معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مازندران” از تعلیق عمل جراحی چشم در این بیمارستان تا «اطمینان کامل» از رفع آلودگی اتاق عمل آن خبر داد.
به نوشتهی خبرگزاری “ایرنا”، دکتر علیرضا مردانشاهی،ˈروز چهارشنبه (۱ مرداد-۲۳ جولای)، در جمع خبرنگاران، با تاکید بر اینکه “دانشگاه علوم پزشکی مازندران” نسبت به «حفظ حقوق بیمارانی» که در روزهای گذشته در “بیمارستان نیمه شعبان” ساری دچار ضایعه شدند، «متعهد» است، خاطرنشان کرد که گزارشهای «پزشکان معالج» و «کارکنان اتاق عمل» این بیمارستان جمعآوری، و «نتایج» این بررسیها و «مستندات موجود» به «مراجع ذیصلاح» منعکس شده است.
آقای مردانشاهی، پیش از این در روز یکشنبه (۲۹ تیر-۲۰ جولای) از عفونت چشم ۱۰ نفر از بیماران این بیمارستان پس از انجام عمل جراحی بر روی چشمشان خبر داده و گفته بود که چهار نفر از آنها پس از «بهبودی کامل» از بیمارستان ترخیص شدهاند و ۴ نفر دیگر «در این مرکز بستری و در حال مداوا هستند». او همچنین با اشاره به «مشکل جدی» دو نفر دیگر از این بیماران، از انتقال آنها به «مراکز فوق تخصصی» خبر داده و نابینایی یکی از این دو نفر را تایید کرده بود.
وی در عین حال اضافه کرده بود که در همان اتاق عمل «طی روزهای بعد از این واقعه ۴۰ عمل جراحی از همان نوع بدون عارضه صورت گرفته است».
این در حالی است که در همین روز، روزنامه “شرق” چاپ تهران، در گزارشی تعداد بیماران دچار عفونتشده را دستکم ۱۷ نفر اعلام کرده و نوشته بود که این بیماران روز ۲۳ تیرماه برای انجام عمل آب مروارید چشم به بیمارستان “نیمه شعبان” ساری مراجعه کرده بودند.
به نوشتهی این روزنامه، این افراد چند روز پس از عمل جراحی در معرض “نابینایی” و “عفونت چشم” قرار گرفتهاند.
همزمان، مسعود مدینه، یک عضو “کمیسیون نظارت و بهداشت شورای شهر ساری” هم در گفتگو با وبسایت محلی “نوشهرآنلاین”، شمار این بیماران را ۱۵ یا ۱۷ نفر اعلام کرده و افزوده بود اینکه “عفونت اتاق عمل” علت اصلی این اتفاق باشد به دلیل “استریلهای انجامشده” جای “تردید” دارد.
گفتنی است آذرماه سال گذشته، یک عضو هیات مدیره “انجمن کنترل عفونت” در ایران، عفونتهای بیمارستانی بیماران در کشور را حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد تخمین زده و گفته بود اگر تنها ۱۰ درصد این موارد منجر به مرگ شود، «سالانه حدود ۶۰ هزار بیمار به علت عفونت بیمارستانی در کشور جان خود را از دست میدهند».
محمد طهماسبی که در سومین کنگره بینالمللی “استانداردهای تجهیزات پزشکی و مواد حوزه کنترل عفونت و استریلیزاسیون” سخن میگفت، با اشاره به پنهانکاری بیمارستانهای ایران در اعلام تلفات ناشی از عفونت بیمارستانی، متوسط بروز عفونتهای بیمارستانی در کشورهای پیشرفته را ۵ درصد اعلام کرده و گفته بود که در ایران «اغلب بیمارستانهای کشور میزان عفونتهای بیمارستانی را تنها یک یا دو درصد اعلام میکنند».