تقاطع: نخستین و تنها زن دریانورد ایران میگوید که با وجود مخالفتها و سختگیریهای بیشتر در مسیر اخذ گواهینامه ناخدای قایقرانی، سرانجام توانست به این آرزویش دست یابد.
زهرا سالاریه، در گفتگو با وبسایت “هشت صبح” که روز شنبه (۲۰ اردیبهشت-۱۰ می) منتشر شده، با اشاره به مخالفتهای سرسختانه برای حضورش در کلاسهای آموزش دریانوردی گفت که سرانجام با استناد به اینکه «هیچ قانونی حضور یک زن را در این کلاسها منع نکرده»، به خواستهاش رسید و به عنوان نخستین زن ایرانی در یک دوره شرکت کرد.
او که اکنون ۲۸ سال دارد، با اشاره به اینکه از ۱۳ سالگی در کنار درس خواندن، کار میکرده و «خیاط ماهری» بوده خاطرنشان کرده که بعد از استخدام در یک شرکت دوخت جلیقه نجات و آشنایی با افرادی که ناخدا و قایقران آموزش میدادند، کم کم به دریانوردی علاقمند شده است.
نخستین دختر دریانورد ایران افزوده که در این دوره، تمرینهای مختلفی را «برای دچار نشدن به دریازدگی»، «تعمیر موتور» و «یاد گرفتن ۷۰ مدل گره ملوانی» با طنابهایی که دو برابر خودش وزن داشتند، پشت سر گذاشته است.
خانم سالاریه با بیان اینکه «در روز امتحان هم سختترین امتحان آن دوره را از من گرفتند تا شاید بیخیال این کار شوم»، اضافه کرده که «حتی کار با موتور که سختترین قسمت آزمون بود» فقط از وی گرفته شد و او مجبور شده مهرهها و پیچهایی را که هموزن خودش بودند، باز و بسته کند.
وی با تاکید بر اینکه «بعد از اخذ گواهینامه دریانوردی، طبیعی بود که هیچکس به یک دختر ۱۵ ساله اعتماد نکند و کشتی و قایقش را به او نسپارد»، میگوید: «چند هفته، روزها ساعت پنج صبح به بندر میرفتم و تا ۹ شب که تمام کشتیها به آب میزدند کنار اسکله مینشستم.»
اما او سرانجام در نخستین تجربه دریانوردیاش، یک قایق بزرگ مسافری را از اسکله بندرعباس به سمت قشم هدایت کرد.
تنها دختر دریانورد ایران حتی در یکی از سفرهای دریاییاش به دنبال وخیم شدن حال یک زن باردار، نوزاد او را در قایق شناور بر روی آب به دنیا آورده است: «حدود یک ساعت و چهل و پنج دقیقه فقط قایق روی آب غلت میخورد و نمیشد حرکت کنیم. من با هر زحمتی بود بچه را به دنیا آوردم و به بندر بیسیم زدم برای آماده کردن آمبولانس.»
گفتنی است زنان ایرانی در حالی به اشتغال در عرصههای جدید روی آوردهاند که مسوولان جمهوری اسلامی همچنان کار کردن را وظیفهی اصلی برای آنان نمیدانند.
از جمله آخرین موارد، علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی فروردین ماه امسال در سخنانی، برابری جنسی زن و مرد را “غلط” دانست و گفت که «اشتغال از مسایل اصلی مربوط به زنان نیست» بلکه مسالهی اصلی برای زنان «خانه و خانواده» است.
وی برابری جنسی زن و مرد را نیز از جمله «حرفهای کاملا غلط غرب» خواند و تاکید کرد: «باید از افکار غربی در مسائلی نظیر اشتغال و برابری جنسی کاملا فاصله بگیریم.»
گزارش شبکهی تلویزیونی پرس.تی.وی از زهرا سالاریه را که پاییز سال گذشته پخش شده در زیر میتوانید ببینید.