تقاطع: دو روز پس از نامهی دعوت سرگشادهی محمود احمدینژاد از حسن روحانی برای برگزاری مناظره صریح در خصوص عملکرد دولتهای نهم و دهم، واکنشها به این دعوت همچنان ادامه دارد. از یک سو نزدیکان رییس کنونی جمهوری اسلامی این دعوت را رد کردهاند، و از سوی دیگر رسانههای حامی احمدینژاد، با ایجاد “روزشمار”، خواهان برگزاری زودتر این مناظره شدهاند.
آقای احمدینژاد در نامهی روز سهشنبه (۱۲ آذر-۳ دسامبر) خود به حسن روحانی، گزارش وی در صدمین روز تشکیل دولتش را شکل گرفته «بر پایه انتساب عناوین غیرمنصفانه و بیپایه به دولتهای نهم و دهم» خواند و از او خواست تا «در مناظرهای صریح، اصولی و روشنگر در منظر افکار عمومی ابهامات را رفع و حقایق ناب را آنطور که هست مورد تصدیق و تأکید» قرار دهند.
در یکی از نخستین واکنشها به این نامه، محمدرضا صادق، مشاور ارشد حسن روحانی، با «بسیار عجیب» توصیف کردن دعوت به مناظره از سوی احمدینژاد، انجام آن را به طور تلویحی رد کرد و گفت که «مدیریت اجرایی هشت سال گذشته چه در محکمه و چه در نزد افکار عمومی باید نسبت به دشواریها و شرایطی که تا هنگام روی کار آمدن دولت تدبیر و امید مردم با آنها مواجه بودند پاسخگو باشد».
در واکنشی دیگر، اکبر ترکان، دیگر مشاور عالی روحانی، با بیان اینکه رییس دولت دهم «تصمیم دارد از طریق “مناظره” بار دیگر خود را مطرح کند» به روزنامه شرق، چاپ تهران گفت که روحانی و احمدینژاد «در یک جایگاه و یک منزلت نیستند» اما «قطعا دولتمردانی در دولت یازدهم هستند» که به شرط “راستگویی”اش بتوانند با وی مناظره کنند.
آقای ترکان با تاکید بر اینکه احمدینژاد «اگر انصاف دارد» به جای نامهنگاری، «در پیشگاه الهی استغفار کند و در پیشگاه مردم معذرتخواهی»، از وی خواست تا «به موازات پیگیری برگزاری مناظره، این شفافسازی را در دستگاه قضایی هم داشته باشد» و در دادگاهی که به آن احضار شده، حاضر شود.
مجید انصاری، معاون پارلمانی دولت یازدهم هم در واکنشی مشابه، گفت که احمدینژاد به جای مناظره، «رعایت حقوق مردم را بکند و به ۹ پروندهای که در دادگاه برایش تشکیل شده پاسخ دهد».
انصاری با بیان اینکه احمدینژاد «سابقهی خوبی در مناظره ندارد» خاطرنشان کرد که او «در مناظرات رعایت هیچ اصلی از اصول اخلاقی و انسانی را نمی کند» و مناظره با او، «یک جلسه تهمت، افترا و فحاشی همراه با ارائه اسناد جعلی و تحریف شده خواهد بود».
در این میان، محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت، با صراحت بیشتری انجام مناظره را رد کرد و خطاب به خبرنگارانی که در انتظار موضع رسمی دولت بودند گفت: «ما وقت این حرفها را نداریم . همهی دوستان ما به صورت تماموقت فعالیت میکنند… و ما به هر ترتیب درگیر این مباحث نخواهیم شد، اما امکان نقد دولت برای همهی شهروندان عادی کشور فراهم است.»
آقای نوبخت همچنین با دفاع از آمار اعلامشده از سوی حسن روحانی در جریان گزارش عملکرد صد روزهاش در تلویزیون دولتی ایران، گفت که رییس و معاونان مرکز آمار ایران که منبع ارقام اعلامشده هستند، همگی از دورهی احمدینژاد در این سمتها باقی ماندهاند و او اگر تردیدی در این ارقام دارد میتواند «به همکاران خود در این مرکز مراجعه و مستنداتی را دریافت کند».
پیش از این اظهارات سخنگوی دولت، عادل آذر، رییس مرکز آمار به خبرگزاری دولتی ایرنا گفته بود که آمارهای ارایه شده از سوی روحانی، نظیر نرخ تورم، رشد اقتصادی، نرخ بیکاری و یا ضریب جینی مورد تایید این مرکز است و «ادعای محمود احمدینژاد در این زمینه صحیح نیست».

اما در سوی مقابل، نزدیکان احمدینژاد نیز سکوت نکردند و به دفاع از دعوت او برای مناظره با روحانی پرداختهاند.
از جمله حمید بقایی، معاون اجرایی احمدینژاد در دولت دهم، به خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران گفت: «آقای احمدینژاد، آقای روحانی را به یک مناظره در فضای دوستانه و صمیمی دعوت کرده است اما باعث تعجب است که مجموعه اطرافیان آقای روحانی واکنشهای خیلی تندی از خودشان نشان دادهاند و حتی در مواردی توهین هم کردهاند.»
او با بیان اینکه محمدرضا صادق، “تند” و اکبر ترکان “بیادبانه” صحبت کردهاند، اضافه کرد: «اگر شما ادعا دارید که اطلاعاتتان درست است و به موارد مسلط هستید و آنچه که به مردم گفتهاید، حقیقت بوده است، چرا اینقدر برآشفته شده و وحشت کردهاید. اتفاقا شما باید استقبال کنید و فرصتی است برای اینکه حرفهایتان در گزارش ۱۰۰ روزه را اثبات کنید.»
علیاکبر جوانفکر، مشاور رسانهای احمدینژاد در دولتهای نهم و دهم نیز در گفتگو با خبرگزاری مهر، خواهان برخورد «منطقی» و «منصفانه» روحانی با درخواست احمدینژاد شد و گفت که اگر به این دعوت پاسخ مثبت داده نشود، «اولا دولت جدید خود را از شناخت درست وضعیت کشور و مردم را از حق دانستن محروم خواهد کرد، ثانیا تکلیف از رییس جمهور سابق برای کمک به دولت جدید ساقط خواهد شد و ثالثا اگر رییس جمهور و اعضای دولت، تمام وقت دولت جدید را به تخریب دولت قبل بگذرانند، قطعا هیچ پاسخی جز سکوت از دکتر احمدینژاد نخواهند شنید».
در این میان اما رسانههای حامی احمدینژاد نیز بیکار ننشستهاند و سعی دارند عدم پذیرش دعوت او از سوی روحانی را نشانهی ضعف و ترس رییس دولت یازدهم تعبیر کنند. از جمله سایت نکاتپرس که روزشماری را از تاریخ انتشار نامهی احمدینژاد به روحانی منتشر کرده و نوشته که «۲ روز گذشت و روحانی حاضر به مناظره نشد».
اما آنطور که صادق زیباکلام، استاد دانشگاه و تحلیلگر مسایل سیاسی نزدیک به دولت میگوید، چه روحانی به درخواست احمدینژاد پاسخ مثبت بدهد و چه آن را رد کند، برندهی واقعی احمدینژاد است که در حالت اول، «صرف ظاهر شدن او در تلویزیون و به چالش کشیدن روحانی فیالنفسه برایش یک پیروزی تبلیغاتی بسیار مهم خواهد بود» و اگر روحانی نپذیرد، «در آن صورت احمدینژاد پیروزمندانه ادعا خواهد کرد که “دیدید من درست میگفتم و حرفهای روحانی پایه و اساسی نداشت و او حاضر نشد رودررو با بنده آن مسائل را مطرح کند».
این در حالی است که محمدعلی ابطحی، رییس دفتر محمد خاتمی، رییس اسبق جمهوری اسلامی توصیه کرده که یکی از کارشناسان اقتصادی دولت در یکی از خبرگزاریها در مقابل احمدینژاد بنشیند و پاسخش را بدهد.