تقاطع: وبسایتی که محل توزیع “غذای نذری” را به صورت آنلاین به شهروندان تهرانی معرفی میکرد، “بدون دریافت تذکر” و ارائه “دلیل مشخص” از سوی “کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه در فضای مجازی” در ایران فیلتر شد.
داوود مظفری، جوان ۲۰ ساله تهرانی و طراح سایت “نذرییاب” در گفتگو با شمارهی روز دوشنبه (۲۷ آبان-۱۸نوامبر) روزنامه “شرق” چاپ تهران با ابراز بیاطلاعی از دلیل فیلترشدن این سایت، گفت که تاکنون هیچ توضیحی برای فیلترشدن آن دریافت نکرده است و پیش از آن هم، تذکری از سوی کمیتهی فیلترینگ به او داده نشده بود.
آقای مظفری با اشاره به استقبال کاربران از راهاندازی سایت نذرییاب در ماه “محرم” سال گذشته از کاهش چشمگیر تعداد بازدیدکنندگان این سایت، به دنبال اعمال فیلترینگ آن همزمان با “روز تاسوعا” خبر داد و گفت: «سایت “نذرییاب” سال گذشته در روز تاسوعا راهاندازی شد و طی دو روز تعداد بازدیدکنندگان آن به یکونیم میلیون نفر رسید… این وبسایت ساعت هشت صبح روز تاسوعای امسال (چهارشنبه ۲۲ آبان ماه) فیلتر شد و به دنبال آن، تعداد بازدیدکنندگان از این سایت به شدت کاهش یافت به طوریکه در روز عاشورا و یک روز پس از فیلترشدن، تعداد بازدیدها به ۴۵هزارنفر رسید.»
این درحالی است که به گفتهی او مسوولان این سایت پیشبینی کرده بودند که «در محرم امسال تعداد بازدید از سایت به دومیلیوننفر برسد که قبل از فیلتر یکونیممیلیون نفر بود».
روزنامه “شرق” در گزارش خود نوشته که این وبسایت در حالی فیلتر شد که محتوای آن با هیچیک از موارد مشخصشده از سوی “کارگروه تعیین مصادیق مجرمانه” در سایتها همچون «هتک حیثیت و نشر اکاذیب»، «مسوولیت کیفری اشخاص»، «شنود محتوای ارتباطات رایانهای»، «جاسوسی رایانهای» و «شنود غیرمجاز» مطابقت ندارد.
گفتنی است کنترل و سانسور اینترنت و فضای مجازی همواره یکی از دغدغههای اصلی حکومت ایران محسوب میشود به طوریکه به خاطر اتخاذ این رویکرد بارها با انتقاد نهادهای بینالمللی مواجه شده است.
«سازمان گزارشگران بدون مرز» به مناسبت ۱۲ مارس، “روز جهانی مبارزه با سانسور اینترنت” با انتشار گزارشی از جمهوری اسلامی به عنوان «یکی از بزرگترین دشمنان اینترنت» نام برد و از طرح ایدههایی همچون «اینترنت حلال» توسط مقامات جمهوری اسلامی به عنوان «ابزاری برای سانسور بیشتر فضای مجازی» ابراز نگرانی کرد.
“خانه آزادی” نیز در تازهترین گزارش خود از وضعیت آزادی اینترنت در ۶۰ کشور جهان که در مهرماه امسال منتشر شد، ایران را در انتهای این لیست به عنوان کشوری معرفی کرد که غیر آزادترین اینترنت جهان را در اختیار دارد.