تقاطع: اعتراضها به تصمیم دولت حسن روحانی برای اجرای مصوبه دولت محمود احمدینژاد مبنی بر الحاق پنج روستای استان هرمزگان به استان فارس وارد سومین هفتهی خود شده است. این اعتراضها که با تجمعهای گسترده مردم شهرستانهای مختلف هرمزگان همراه شده به بازداشت تعدادی از معترضان منجر گردیده است.
بر اساس این مصوبه جنجالی که در دولت محمود احمدینژاد به تصویب رسیده بود، پنج روستا از شهرستان پارسیان (گاوبندی) به استان فارس محلق خواهند شد و به این ترتیب، این استان به آبهای خلیج فارس وصل میشود.
وبسایت “ایران وایر” روز شنبه ۲۷ مهرماه گزارش داد که عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور در نامهای به تاریخ هفتم شهریورماه خطاب به اسحاق جهانگیری، معاون اول حسن روحانی، تصمیم مزبور را بر اساس «مصوبه شورای عالی امنیت ملی» و به «پیشنهاد وزیر کشور» دانسته و ابلاغ آن را بلامانع توصیف کرده است.
این تصمیم با اعتراض مردم استان هرمزگان همراه شد به گونهای که مردم بندرعباس از روز سه شنبه ۱۶ مهرماه در مقابل استانداری و صدا و سیما دست به تجمع زدند و با استمرار این اعتراضها، شماری از معترضان روز پنج شنبه ۲۵ مهرماه بازداشت شدند. وبسایت “ایران وایر” گزارش داده که شماری از زنان هرمزگانی، قبل و بعد از نماز جمعه این هفته در بندرعباس با تجمع و سردادن شعار خواستار لغو این مصوبه و آزادی بازداشتشدگان شدند.
وبسایت محلی “فداغ نیوز” نیز روز شنبه ۲۷ مهرماه از تجمع اعتراضی شماری از دانشجویان دانشگاه هرمزگان خبر داد و نوشت که دانشجویان با صدور بیانیهای خواستار لغو هرچه سریعتر این مصوبه شدهاند.
شامگاه این روز نیز تجمع مردم بندرعباس در برابر صداوسیما با دخالت یگان ویژه نیروی انتظامی به خشونت کشیده شد و شماری از معترضان بازداشت شدند. تجمعکنندگان به شدت به پوشش نامطلوب اعتراضات مردمی توسط صداوسیمای مرکز هرمزگان معترض بودند.
به گزارش وبسایتهای محلی، دامنه این اعتراضها تنها به بندرعباس محدود نماند و از جمله، مردم شهرستان رودان نیز روز یکشنبه ۲۸ مهرماه در میدان اصلی شهر دست به تجمعی زدند که با دخالت ماموران نیروی انتظامی به خشونت کشیده شد و گروهی از معترضان بازداشت شدند.
تجمعکنندگان شعار میدادند: «از جاسک تا پارسیان، هرمزگان هرمزگان.»
در این میان، وبسایت “کلمه”، روز دوشنبه ۲۹ مهرماه گزارش داد که بر اساس برخی شنیدهها، هفته گذشته گروهی از نیروهای ضدشورش برای کنترل اعتراضهای مردمی از استان کرمان به فارس اعزام شدهاند.
از سوی دیگر، ۱۸۶ عضو مجلس شورای اسلامی، روز یکشنبه ۲۸ مهرماه طی نامهای به حسن روحانی خواستار لغو این مصوبه شده و تاکید کردهاند که «این تصمیم بستر مناسبی برای ایجاد اختلاف بین مردم در استانهای فارس و هرمزگان ایجاد خواهد کرد».
احمد جباری، نماینده پارسیان بندرلنگه و بستک و از امضاکنندگان این نامه طی سخنانی در مجلس گفت که «این مصوبه دولت قبل هم مثل بسیاری از تصمیمات دیگر آن به صورت عجولانه و بدون بررسی دقیق کارشناسی و دلیل منطقی به تصویب رسیده است».
عبدالکریم هاشمی، نماینده شهرستانهای میناب، رودان، جاسک، سیریک و بشاگرد نیز طی سخنانی در مجلس با انتقاد از رفتار خشونتآمیز نیروی انتظامی با معترضان هرمزگانی گفت: «مردم هرمزگان “مثل مردم فلسطین” تحت ظلم قرار گرفتهاند.»
وی از نیروی انتظامی خواست که «مردم عصبانی را بیش از این عصبانی نکنند» و خطاب به حسن روحانی گفت: «اینکه تصمیمات ناشیانه دولت نهم، در دولت تدبیر و امید اجرا میشود، به پای شما نوشته میشود.»
این در حالی است که روزنامه “بهار” چاپ تهران، در شماره روز یکشنبه خود از قول جعفر قادری، نماینده شیراز و طرفدار این مصوبه نوشت: «استان هرمزگان تنها پنج نماینده دارد ولی فارس ۱۸ نماینده دارد؛ ما بنا نداریم کار با جوسازی و شلوغکاری پیش رود وگرنه مطمئن باشید که اگر این طرح لغو شود، نمایندگان فارس کم نمیآورند.»
گفتنی است در صورت اجرایی شدن این مصوبه، استان فارس به آبهای خلیج فارس متصل میشود و از سوی دیگر، استان هرمزگان امتیاز همجواری با پارس جنوبی و امکان اشتغال جوانان هرمزگانی در پارس جنوبی به عنوان نیروهای بومی را از دست خواهد داد.