
تقاطع: خبرگزاری “رویترز” روز سهشنبه (۱۹ ژانویه-۲۹ دی) به نقل از دو مقام اطلاعاتی عراق و دو منبع دولتی امریکا نوشت سه شهروند امریکایی که هفتهی گذشته در جنوب بغداد، پایتخت عراق ناپدید شدند، در اسارت یک گروه شبهنظامی شیعه مورد حمایت جمهوری اسلامی قرار دارند.
به نوشتهی این خبرگزاری، روز جمعه (۱۵ ژانویه) مردان مسلح ناشناس، سه امریکایی را در هنگام بازدید از اقامتگاه مترجمشان در منطقه “دوره” واقع در جنوبشرقی بغداد ربودند. این سه نفر برای یک شرکت کوچک کار میکنند که پیمانکار کمپانی دفاعی “جنرال داینامیکز” در ایالت ویرجینیای امریکا است.
یک مقام نظامی عراقی، هویت دو نفر از این افراد را “عمرو محمد” (مصری-امریکایی) و “وائل المهدوی” (عراقی-امریکایی) اعلام کرده است. همچنین به گفتهی یک مقام پلیس این کشور، نفر سوم “روسل فرات” نام دارد که یک زن عراقی-امریکایی است. آنها اولین امریکاییهایی هستند که از زمان خروج نیروهای این کشور در سال ۲۰۱۱، در عراق ربوده شدهاند.
یکی از منابع عراقی در بغداد به “رویترز” گفته که این افراد تنها به خاطر اینکه امریکایی هستند ربوده شدهاند و هیچ دلیل شخصی یا مالی برای آن وجود ندارد.
خبر ناپدید شدن این سه امریکایی، نخستین بار روز یکشنبه (۱۷ ژانویه) توسط شبکهی خبری العربیه منتشر و به فاصلهی کوتاهی توسط مقامات وزارت خارجه امریکا و سفارت این کشور در عراق تایید شد.
به دنبال آن، نیروهای پلیس عراق از طریق گشت هوایی و برپایی ایستهای بازرسی، جستجوهای خود را برای پیدا کردن ردی از شهروندان امریکایی در سراسر حومهی جنوبی بغداد آغاز کردند.
گروههای شبهنظامی شیعه تحت حمایت تهران، درنتیجهی ضعف دولت مرکزی عراق که به کنترل بخش بزرگی از خاک این کشور توسط گروه “داعش” منجر شد، در نزدیک به دو سال گذشته، قدرت بیحدوحصری پیدا کردهاند.
بسیاری از این گروهها پس از حملهی امریکا به عراقِ تحت حکومت صدام در سال ۲۰۰۳، با نیروهای امریکایی جنگیدند و از سوی امریکا به کشتن و ربایش شهروندان این کشور متهم هستند و در لیست گروههای تروریستی قرار دارند.
هیشام الهاشمی، تحلیلگر مقیم بغداد که به دولت حیدر العبادی در عراق مشاوره میدهد، به رویترز میگوید که شبهنظامیان شیعه از همکاری دولت عبادی با ائتلاف به رهبری امریکا در جنگ علیه “داعش” ناراضی هستند و به ویژه موفقیت ارتش عراق در بازپسگیری شهر “رمادی” بدون دخالت شبهنظامیان باعث رنجش آنها شده است.
دلیل کنار گذاشته شدن شبهنظامیان شیعه از عملیات بازپسگیری “رمادی”، ترس از ایجاد تنشهای فرقهای در این شهر سنینشین غرب عراق بوده است. این گروهها به اعمال رفتار خشونتآمیز با شهروندان سنی عراق متهم هستند.
شماری از قویترین و پرنفوذترین این گروهها همچون عصائب اهل حق”، “گردان بدر”، “سپاه مهدی” و “کتائب حزبالله” تحت امر قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران قرار دارند و مستقیما از وی دستور میگیرند.
پیشتر در آبانماه ۱۳۹۳، جابر رجبی، نمایندهی گروه “عصائب اهل حق” در ایران، در گفتگویی با خبرگزاری “فارس” گفته بود که این گروه شبهنظامی به جز اعضای سفارت امریکا در عراق، سایر امریکاییها را هدف حملات خود قرار میدهد.
وی با اشاره به اعلام موجودیت “عصائب اهل حق” در سال ۲۰۰۴ افزوده بود که این گروه از همان سال تاسیس تا سال ۲۰۱۱، «نزدیک به ۵ هزار عملیات متمایز علیه امریکاییها در عراق انجام داد».
“حجتالاسلام سیدمحمد طباطبایی”، “معاون دبیرکل عصائب اهل الحق” نیز در همان زمان در گفتگویی با “خبرگزاری ابنا” تاکید کرده بود که گروه متبوعش، «هرگونه حضور نیروهای امریکایی به غیر از کارکنان سفارت آمریکا در خاک عراق را نمیپذیرد». او گفته بود: «سلاح ما فقط به سوی نیروهای تکفیری نشانه نخواهد رفت، بلکه امریکاییهای اشغالگر را نیز هدف گلوله قرار خواهد داد.»
با این وجود یکی از منابع امریکایی “رویترز” میگوید که واشنگتن هیچ دلیلی برای باور این ادعا که تهران درگیر این آدمربایی است، ندارد و تصور نمیکند که گروگانها به ایران متتقل شده باشند.